Sealen
Sealen wat is dat?
Het woordje ‘sealen’ is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘to seal’. Dat betekent afdichten of verzegelen. Sealen bij de tandarts betekent dan ook het afdichten of verzegelen van groefjes en putjes in tanden en kiezen. De tandarts of mondhygiënist sealt meestal met een kunststoflak. Deze kan transparant of geelwit zijn.
Waarom?
Sealen gebeurt om de kiezen te beschermen tegen gaatjes. Het beschermt ze op die plaatsen waar ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk in de groeven en putjes. Deze zijn kwetsbaar, vooral als ze diep en smal zijn. De haren van de tandenborstel kunnen de groefjes moeilijk schoonpoetsen. Sealen gebeurt meestal kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken. Dan is de kans op gaatjes het grootst.
Hoe verloopt de behandeling van het Sealen?
Reinigen: Allereerst maakt de tandarts of mondhygiëniste / preventieassistente de kies goed schoon met een borsteltje.
Etsen: Om de lak goed te laten hechten, ruwt de tandarts of mondhygiëniste de groefjes en putjes in het glazuur op met een zure vloeistof of gel. Dat heet etsen. Meestal gebeurt dit met een spuitje of een kwastje nadat de kies is droog geblazen.
Spoelen: Na een korte inwerktijd spoelt de tandarts of mondhygiëniste / preventieassistente de zure vloeistof of gel weg met water. Dat gebeurt met een lucht/waterspuit. Het water wordt opgezogen met een speekselzuiger.
Drogen: Speeksel verhindert dat de lak aan de kies hecht. Daarom houdt de tandarts of mondhygiëniste de kies met wattenrolletjes en een speekselzuiger droog. Dan kan er geen speeksel bij de kies komen.
Rubberdam: Soms spant de tandarts of mondhygiëniste een heel dun rubber lapje om de hele kies of om meerdere kiezen. Dit wordt ook wel rubberdam genoemd. Een ringetje houdt het lapje op zijn plaats. Het ringetje drukt soms iets op het tandvlees, maar dat went meestal snel. Daarna spuit hij de kies met een luchtspuit droog.
Sealen: Nu kan de tandarts of mondhygiëniste de kunststoflak met een instrument of kwastje op de kies aanbrengen. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes en putjes.
Verharden van de lak: Dan moet de lak hard worden gemaakt. Dat gebeurt met een lamp die blauw licht geeft. Soms gebruikt de tandarts of mondhygiëniste een oranje schermpje om de ogen tegen het blauwe licht te beschermen. Tenslotte controleert de tandarts of mondhygiëniste of de lak goed op zijn plaats zit.
Einde behandeling: De behandeling is klaar en in de fissuren (op de kiezen) zijn beschermende laagjes aangebracht. Plak kan zich nu minder snel nestelen en de kans op gaatjes is veel kleiner.
Voor- en nadelen van sealen
Het voordeel van sealen is dat in de gesealde vlakken van de kiezen minder kans op gaatjes is. Het nadeel is dat na afloop van het sealen de lak soms even een beetje vies kan smaken. Bij het dichtbijten voelen de kiezen aanvankelijk een beetje vreemd aan, dit gevoel verdwijnt vanzelf.
Hoe ervaren kinderen het sealen?
Kinderen ervaren het sealen vaak als een echte behandeling. De meeste kinderen kunnen die goed verdragen.
Wat is voor mijn kind belangrijk om te weten?
Jonge kinderen hebben meestal moeite om hun mond langere tijd open te houden. Vertel uw kind hoe de behandeling verloopt.
Moeten de kiezen van elk kind worden geseald?
De kiezen worden alleen geseald als de tandarts verwacht dat er gaatjes in de groefjes ontstaan. Vraag uw tandarts of mondhygiëniste / preventieassistente hierover om advies.
Tandenpoetsen als de kiezen geseald zijn.
U kunt gewoon met een fluoridetandpasta blijven poetsen. Poets de gesealde vlakken gewoon mee.
Hoe lang gaat de kunststoflak van het sealen mee?
De kunststof die diep in de groeven zit gaat enkele jaren mee. Bij de periodieke controle controleert de tandarts of mondhygiëniste of er nog voldoende aanwezig is. Als er wat materiaal is verdwenen, kan dit worden aangevuld.